NAV adatszolgáltatás – 1.1 XML már üzemel

FUNKCIÓ FRISSÍTÉS – A CivisCloud már az új 1.1 verziójú XML állományt használja a kötelező adatszolgáltatáshoz

Nálunk már 2019-05-01 éjféltől elérhető az új 1.1 verziónak megfelelő adatszolgáltatás.

FRISSÍTÉS: EGY HÓNAP HALADÉK
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2019. január végén publikálta a számlák adatszolgáltatásához kapcsolódó új verziót, az 1.1-es specifikációt és XSD sémát, melyet eredeti tervek szerint 2019. május 2-án tett volna kötelezővé. A határidő közeledtével azonban számos, az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódását jelző ügyféli jelzés érkezett, melyet figyelembe véve az adóhivatal egy hónap haladékot biztosít. 2019. június 4-én 0:00 órától már csak az új formátumban fogadja a számlák adatait az adóhivatal, 1.0 verzióval érvényes adatszolgáltatás már nem teljesíthető. (forrás: onlineszamla.nav.gov.hu)

Ezzel a frissítéssel eleget teszünk a jogszabály által előírt kötelezettségnek.

Nézzük, hogy milyen területeket érintett ez a frissítés:

– Eddig nem volt kötelező megadni a devizában kiállított számla esetén az árfolyamot, mostantól ez is kötelezővé vált.
– Szintén kötelezően kitöltendő lett az áfamérték szerinti összesítő.
– Mostantól a mennyiségi egységek pontosítása (a NAV által elfogadott mennyiségi egységek a számlán a következők: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz). Amennyiben a számlán szereplő mennyiségi egység megnevezése nem sorolható be egyik típusba sem, lehetőség van saját mértékegység rögzítésére is.
– A mostani módosítás előírja, hogy dátum és időpont típusú mezőkben nem szerepelhet 2010-01-01-et megelőző dátum, vagy időpont.

Továbbra is figyelemmel követjük ebben a témában is a várható változásokat és ezután is biztosítjuk, hogy a rendszerünk fejlesztése minden jogszabályi változást időben elkészüljön.

Üdvözlettel:
Civissoft csapata


Copyright © Civissoft Kft.