Megtaláljuk a legjobb megoldást vállalkozása számára!

NAV adatszolgáltatás 2020. júliusától

A CivisCloud vállalatirányítási rendszert felkészítettük a NAV adatszolgáltatás 2020. július 1-jétől érvénybe lépő változásaira, minden feltételnek megfelel.
A megváltozott adatszolgáltatásról ide kattintva olvashat bővebben.
NAV adatszolgáltatás 2020. júliusától
A kötelezettségekről
A jogszabály módosított előírása alapján 2020. július 1-jétől számlaadat-szolgáltatásra kötelezettek mindazok, akik az alábbi feltételeknek együttesen megfelelnek:
• áfaalanyok,
• belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, és
• erről számlát, számlát helyettesítő okmányt állítanak, bocsátanak ki.
Számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítendő a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany Áfa tv. szerinti számlájáról, és a számlával egy tekintet alá eső okiratáról. A számla fogalmába beletartozik az egyszerűsített számla, a gyűjtő számla, az ügylet ellenértékébe beszámító előlegről kiállított számla, és az előleg beszámításával készült végszámla is. Számlával egy tekintet alá eső okirat a számla bármely adatát megváltoztató bizonylat, így az érvénytelenítő számla és módosító számla is (ide értve az adóalapot és/vagy adót érintő módosító bizonylat mellett az olyan tartalmút is, ami például az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontot változtatja meg).
Az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed az elektronikus és a papíralapú bizonylatokra egyaránt. Adatszolgáltatási kötelezettség alá esik a nyomtatvány használatával kibocsátott és a számlázó programmal előállított bizonylat is. Az online pénztárgéppel előállított számla azonban nem tartozik ebbe a körbe, ez utóbbiról az online pénztárgépre vonatkozó szabályok szerint valósul meg adatszolgáltatás. Az adatszolgáltatási kötelezettség az olyan számlára is kiterjed, ami nem tartalmaz áfát.
A CivisCloud vállalatirányítási rendszer ennek megfelelő működése
Mivel csak olyan kimenő számlákról kell adatokat szolgáltatni a NAV felé, ahol a partner belföldön nyilvántartásba vett adóalany, így a program ellenőrzi, hogy a partnernél beállított adószám az alábbi formátumnak megfelel-e: 99999999-9-99. Tehát 13 hosszú, csak számokból álló karaktersorozatnak kell lennie, ahol a 9. és 11. karakter kötelezően ’-’.
Felhívjuk a figyelmet, hogy az adatszolgáltatás kibővülése miatt a kimenő és bejövő számlákon szereplő partnerek esetében fokozottan ellenőrizzék az adószámot, irányítószámot, címet. A nem megfelelő adatokkal jelentett számlát a NAV rendszere hibával küldi vissza és a saját rendszerébe nem fogadja be.
Ebből bonyodalmak származhatnak. A Bejövő számlák jelentése az ÁFA bevalláson belül a 2065M lapon történik adószámonként minden bejövő számlára ÁFA összeghatártól függetlenül. Ez csak akkor működik megfelelően, ha a partner adószáma ellenőrzésre került.
A NAV felé átadásról, annak állapotáról CivisCloud rendszer esetén a „NAV felé küldés állapota” menü meghívásával kaphatunk információt az alábbiak szerint:

A státuszok a következő értékeket vehetik fel:

  • Küldendő
  • Elküldött
  • Figyelmeztetés
  • Hiba
  • Sikeresen feldolgozott
Bármilyen kérdéssel forduljanak hozzánk bizalommal!
Scroll to top